Waste Art − 14 kunstiprojekti välja valitud

Välja on valitud 14 kunstiprojekti loovale taaskasutuskampaaniale “MITTE silmist, MITTE meelest”. Väljavalitud taieseid saab näha 2 aasta jooksul Lätis ja Lõuna- Eestis ringirändaval näitusel.
PRESSITEADE

Mooste, 20. detsember 2018

Välja on valitud 14 kunstiprojekti loovale taaskasutuskampaaniale “MITTE silmist, MITTE meelest”. Väljavalitud taieseid saab näha 2 aasta jooksul Lätis ja Lõuna- Eestis ringirändaval näitusel.
Loov taaskasutuskampaania “MITTE silmist, MITTE meelest” on suunatud laiemale avalikkusele. Kampaania kasutab kaasaegse kunsti võimet ja erinevate kunstipraktikate paljusust, selleks, et tõsta üldsuse teadlikkust inimtekkelisest prügist. Kampaania keskmeks on rändav kunstinäitus “MITTE silmist, MITTE meelest”, mis sisaldab 14 kunstiprojekti Eesti, Läti ja
välismaistelt kunstnikelt. Näituse eesmärgiks on tõsta üldsuse teadlikkust tarbimismajandusega kaasnevatest jäätmetest.
WasteArt projekti ja sellega seotud partnerite nimel, anname teada näitusele väljavalitud tööd:

Mikael Hansen (DK) “Take a look at yourself”, Annechien Meier ja Gert- Jan Gerlach (NL) “Microclimates Take Over”, Justin Tyler Tate (US) “CubeFarm”, Varvara Guljajeva ja Mar Canet Sola (EE/ES) “PlasticLand”, Jacob Kirkegaard (DK) “Testimonium”, Marta Moorats (EE) “Monomarine”, Timo Toots (EE) “Elektrosauna”, kiwa (EE) “0”, Ansis Starks (LV) “secondsecond”, André Avelãs (NL) “Trash Vodka”, Elena Redaelli (NO) “Paper walls”, Johanna “Hanuka” Lohren ja Gatis Kreicbergs (LV) “Raising Monsters”, Ieva Krumina (LV) “The Field of Desires” ning Geraldine Juárez (SE) “Broken Promises”.

15.novembriks laekus rahvusvahelisele konkursile ühtekokku 138  projektiettepanekut üle maailma. Ülaltoodud 14 projekti valis välja rahvusvaheline žürii, kuhu kuulusid Rucka residentuuri esindaja Līna Bērziņa (LV), nullkulu eksperdid Santa Krastina (LV) ja Maryliis Teindeldt (EE), kunstiteadlane Kaspars Vanags (LV), kuraator Indrek Grigor (EE), aktivist ja
organisaator John W. Fail (US/ FI), Eesti Maantemuuseumi kuraator Paavo Kroon (EE) ja MoKSi residentuuri esindaja, kunstnik John Grzinich (US/ EE).
Žürii jälgis valikuprotsessis kunstikonkursi kutsungis toodud kriteeriume, hinnates kunstnike valikul ka nende varasemaid töid. Samas peeti silmas ka tööde probleemipüstitust ja et need esindaksid erinevaid kunstivaldkondi nagu fotograafia, installatsioon, heli, mood, virtuaalreaalsus. Väljavalitud projektidega töötavad kunstnikud edasi ja valmistavad neid ette näituseks, 2019. a kevad- talvel toimuvates produktsiooniresidentuurides Eestis (MoKS, http://moks.ee) ja Lätis (Rucka http://rucka.lv/).

Kampaania on osa suuremast WasteArt projektist, kus jäätmetekke vähendamiseks vajaliku keskkonnateadlikkuse ja käitumismustrite muutmiseks, ühendavad oma jõud 6 partnerit Eestist ja Lätist. Kunstiorganisatsioon (Mooste KülalisStuudio MTÜ), keskkonnaorganisatsioon (Institute for Environmental Solutions), prügikäitlusfirma (ZAAO), looduskool (Tipu looduskool MTÜ) ja eri tasandi kohalikud omavalitsused (Vidzeme Planning Region, Põlva Vallavalitsus, Võru Vallavalitsus) töötavad koos selle nimel aastatel 2018- 2021. WasteArt kasutab kaasaegse kunsti võimet ja erinevate kunstipraktikate paljusust, selleks, et tõsta üldsuse teadlikkust
inimtekkelisest prügist. Projekti teise põhitegevuse, Prügiauditi käigus arendatakse 24 kooli ja lasteaia baasil välja uudne meetod (WasteAudit toolkit), mis annab hea ülevaate organisatsioonisisesest jäätmetekkest ja -käitlusest, võimaldades organisatsioonil teadlikumalt läheneda jäätmetekke probleemile.

See artikkel on avaldatud projekti "Reuse of Waste through Arts and Crafts" (WasteArt) nr Est-Lat65 raames, mida toetab ERDF, INTERREG V-A Estonia-Latvia Cross-Border Programme ning mida kaasfinantseerivad projekti partnerid. See artikkel väljendab autori vaateid.

Programmi korraldusasutus ei ole vastutav selle eest, kuidas seda infot võidakse kasutada.

Lisainformatsioon
Guna Dātava (IES) guna.datava@videsinstituts.lv
Evelyn and John Grzinich (MoKS) moks@moks.ee +372 5 138 599

Eelmine
Tipu koolimaja - kuidas edasi?
Järgmine
Loodusõhtu Eesti soodest 

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: