Lauamäng "Prügikast pole must auk"

Tekkivate olmejäätmete hulka vähendavate harjumuste juurutamiseks on lastele loodud hariduslik lauamäng.

Tekkivate olmejäätmete hulka vähendavate harjumuste juurutamiseks on lastele loodud hariduslik lauamäng, mida igaüks saab sobivas vormingus alla laadida ja printida. Mäng sobib kasutamiseks nii lasteaedades jäätme- ja      keskkonnateemade käsitlemisel, kui ka peredele mõnusaks ajaviiteks suveavaheajal.

 Kas prügikonteineri isu on rahuldamatu?

Mängu idee on laenatud tuntud lauamängult “Tsirkus”. Selleks, et mäng pakuks lisaks meelelahutusele ka teadmisi, käsitleb iga mänguruut tegevusi või harjumusi, mis on seotud jäätmetega. Peatudes mänguväljadel õhutame õpetajaid ja lapsevanemaid küsimusi esitama, olukordade üle arutlema ja käitumist analüüsima. Lisaks piltidele on mängus toodud ka situatsioonide lühikirjeldused.

 Tänapäeva elustiil ja harjumused on põhjuseks, miks prügihunnikud jäätmejaamades aina suurenevad. Tarbijatena unustame vahel, et prügikast pole must auk, kuhu asjad viskamise järel igaveseks kaovad. Selline mõttemall peab muutuma, sest tekkivate jäätmete hulk kasvab hirmuäratava kiirusega. Viimasel ajal on palju tähelepanu pööratud jäätmete sorteerimisele, kuid oluline on meeles pidada jäätmekäitluse hierarhiat: esiteks, loobu ebavajalikest ostudest ja tekita jäätmeid nii vähe kui võimalik. Olles teadlikud, milliseid jäätmeid igapäevaselt tekitame ja juurutades keskkonnasäästlikke harjumusi, viib üks väike samm teiseni ning loob kokkuvõttes positiivseid muudatusi meie käitumises. 

Nii meie ise kui meie prügikastid “tarbivad” sageli liiga palju. Olgem targad tarbijad ja näidakem head eeskuju ka lastele!

 Kodumajapidamistele, kes soovivad saada selget ülevaadet sellest, kui palju ja milliseid jäätmeid nad tekitavad, pakume jäätmeauditi tööriista. Samasugune tööriist on saadaval ka haridusasutustele. Rohkem informatsiooni leiate Tipu Looduskooli siit.


 Lauamäng ja jäätmeauditi tööriist on valminud WasteArt projekti raames. Avalikkuse tähelepanu juhtimiseks jäätmete vähendamise teemale, taaskasutusele ja ressursside efektiivsemale kasutamisele on koostöös Eesti ja Läti partneritega ellu kutsutud projekt „Reuse of Waste through Arts and Crafts“ (WasteArt) No. Est-Lat 65,   mida rahastab ERDF, INTERREG V-A Estonia-Latvia Cross-Border Programme ning mida kaasfinantseerivad projekti partnerid.

See artikkel esindab ainult autori vaateid. 

 

 


Eelmine
Kaitsealade päev Tipu Looduskoolis
Järgmine
Loodusvaatluste maraton

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: